Značenje i porijeklo prezimena ŠTAJCER

Značenje prezimena ŠTAJCER: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ŠTAJCER: Odakle potječe?Prezime ŠTAJCER pojavilo se u Hrvatskoj u 19. stoljeću. Po različitim izvorima, ovo prezime potječe iz Njemačke, Austrije ili Češke.

Ime ŠTAJCER odnosi se na zanimanje staklara ili staklorezača. Staklo je u to vrijeme bilo vrlo vrijedan i cijenjen materijal pa su staklorezači imali važnu ulogu u društvu.Prezime ŠTAJCER sastoji se od dva dijela: ŠTAJ i CER. ŠTAJ je vjerojatno izvedenica od njemačke riječi "Stecher", što znači "graver" ili "rezbar".

S druge strane, CER je vjerojatno izvedenica od njemačke riječi "Zaucher" ili "Zaiger", što znači "staklo" ili "staklar".Prezime ŠTAJCER je vrlo često u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu i okolici. U prošlosti su ljudi s ovim prezimenom bili često zaposleni u staklarskim tvrtkama ili zanatskim radionicama.

Danas se ovaj naziv može povezati s različitim zanimanjima, od staklorezača do inženjera.Ukratko, prezime ŠTAJCER potječe iz Njemačke, Austrije ili Češke te se odnosi na zanimanje staklara ili staklorezača. Sastoji se od dijelova ŠTAJ i CER, što označava zanatliju koji se bavi rezbarijom ili staklom. Ovo prezime je često u Hrvatskoj i često se veže uz zanatske radionice te tvrtke koje se bave staklarskim poslovima.