Značenje i porijeklo prezimena SMIČIĆ

Značenje prezimena SMIČIĆ: Odakle potječe ime?

Prezime SMIČIĆ veoma je poznato na prostorima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore. Ono se sastoji od pet slova, od kojih su tri suglasnika i dva samoglasnika.

Mnogi se pitaju šta znači ovo prezime i odakle potječe ime.Smatra se da prezime SMIČIĆ ima slavensko porijeklo, a da je nastalo od imena Smiljko. Ime Smiljko potiče od riječi "smilje", što je biljka koja je u prošlosti bila veoma cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. U nekim krajevima, smilje se zvalo i "smiljčica" pa se tako ime Smiljko moglo sažeti u Smičko, a kasnije i u Smičić, kako se prezime kasnije razvijalo.Prema nekim drugim izvorima, prezime SMIČIĆ može biti izvedeno od prezimena Smičiklas, koje potječe iz Poljske, odakle se proširilo na druge dijelove Europe.

U Hrvatskoj su se neki pripadnici ovog prezimena doselili u 16. stoljeću, a kasnije se prezime mijenjalo u Smičić.Bilo kako bilo, prezime SMIČIĆ ima bogatu povijest i može se pronaći u mnogim arhivskim dokumentima.

U Hrvatskoj se ovaj prezimenjak najčešće može pronaći u Dalmaciji, ali se može pronaći i u drugim dijelovima zemlje. Prezime je također rašireno i u dijaspori, posebno u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.Iako se ne zna tačno značenje prezimena SMIČIĆ, njegovo porijeklo i dalje intrigira mnoge ljude. Ono što se zna je da ovaj oblik prezimena ima slavensko porijeklo i da je nastalo od imena Smiljko. Mnogi su ponosni na svoje prezime, a istraživači i dalje pokušavaju da pronađu nove informacije o njegovom porijeklu i značenju.