Značenje i porijeklo prezimena SLABIĆ

Značenje prezimena SLABIĆ: Odakle potječe?

Prezime Slabić jedno je od brojnih prezimena koja se mogu pronaći u Hrvatskoj. Ovo prezime potječe od imena Slavko, a značenje mu je povezano s riječju "slab".

Prezime Slabić tako se može prevesti kao "slab čovjek" ili "čovjek koji je slab".Prema nekim izvorima, prezime Slabić potječe iz sjeverne Hrvatske, točnije iz Podravine. U ovom dijelu Hrvatske prezime Slabić je relativno često, a najviše se može pronaći u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema drugim izvorima, prezime Slabić potječe iz Bosne i Hercegovine, te se proširilo i na područje Hrvatske.U prošlosti su prezimena često nastajala na temelju zanimanja, nadimaka ili osobina pojedinca.

Tako je vjerojatno i nastalo prezime Slabić, na temelju osobine nekog pretka koji je bio slabijeg zdravlja ili snage.Prezime Slabić danas se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, ali najviše u sjevernom dijelu zemlje. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 1.200 osoba s prezimenom Slabić. Ovo prezime nije često u drugim zemljama, ali se može pronaći u Sloveniji, Srbiji te BiH.Ukratko, prezime Slabić potječe od imena Slavko, a značenje mu je povezano s riječju "slab". Prezime se najviše može pronaći u sjevernoj Hrvatskoj, a nastalo je vjerojatno na temelju osobine nekog pretka koji je bio slabijeg zdravlja ili snage. Danas se ovo prezime može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, ali nije često u drugim zemljama.