Značenje i porijeklo prezimena ŠIPOŠ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena ŠIPOŠ: Odakle potječe?

Prezime ŠIPOŠ jedno je od onih prezimena čije porijeklo nije jednoznačno. Prema nekim izvorima, prezime ŠIPOŠ potječe iz Hrvatskog zagorja, dok prema drugima, porijeklo prezimena može se pronaći u sjevernoj Hrvatskoj, točnije u Međimurju.

Prema nekim teorijama, prezime ŠIPOŠ potječe od naziva zanimanja koje se bavilo izradom drvenih brodova, odnosno šipova.

Prema toj teoriji, osobe koje su se bavile izradom brodova od drva dobile su nadimak ŠIPOŠ te se taj nadimak kasnije pretvorio u prezime.

Postoji i druga teorija koja tvrdi da prezime ŠIPOŠ potječe od riječi šipak, odnosno voća koje se uzgaja u Hrvatskoj. Prema toj teoriji, osobe koje su se bavile uzgojem šipka dobile su nadimak ŠIPOŠ, a taj nadimak kasnije se pretvorio u prezime.

Bez obzira na točno porijeklo prezimena ŠIPOŠ, činjenica je da se ovo prezime danas može pronaći u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama kao što su Srbija, Slovenija i Mađarska. Prezime ŠIPOŠ danas nosi veliki broj ljudi koji su se s vremenom razvili u poznate i uspješne osobe u različitim područjima.