Značenje i porijeklo prezimena SINANOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena SINANOVIĆ: Poreklo prezimena i njegova geografska rasprostranjenost.

Prezime Sinanović ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a ime Sinan potječe iz arapskog jezika i znači “veliki” ili “visoki”. Prezime Sinanović se može pronaći u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali najviše u sjeveroistočnom dijelu zemlje, u području Tuzle, Brčkog i Bijeljine.

Prema nekim izvorima, prezime Sinanović potječe od turskog prezimena Sinanoglu, koje je bilo vrlo često u Turskoj, ali se s vremenom promijenilo u Sinanović. Tijekom Otomanskog carstva, mnogi ljudi su dobivali prezimena na temelju svog zanimanja, mjesta porijekla ili nekog drugog osobnog atributa.

Stoga se može pretpostaviti da je neki Sinanović dobio svoje prezime po svom imenu ili nekom drugom osobnom atributu.

Prezime Sinanović je danas prilično često u Bosni i Hercegovini, ali se može pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i drugih. Također se može naći i u dijaspori, posebno u zemljama zapadne Europe i Sjeverne Amerike.

Uzimajući u obzir geografsku rasprostranjenost prezimena Sinanović, može se zaključiti da je riječ o prezimenu koje je nastalo u Bosni i Hercegovini, ali se s vremenom proširilo i na druge zemlje. Iako se ne zna točno kako je prezime nastalo, pretpostavlja se da je neki Sinanović dobio svoje prezime po svom imenu ili nekom drugom osobnom atributu. Bez obzira na porijeklo i značenje prezimena, Sinanovići su danas dio bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine.