Značenje i porijeklo prezimena ŠIMUN

Značenje prezimena ŠIMUN: Odakle potječe ime i što ono znači?

Prezime Šimun je vrlo često u Hrvatskoj te nam odmah asocira na biblijskog lika Šimuna Petra, koji je bio jedan od Isusovih dvanaest apostola. Ime Šimun potječe od hebrejskog imena Shimon što znači "onaj koji sluša".Prezime Šimun najčešće se pojavljuje u Dalmaciji, posebno na otocima te u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Međutim, ovaj se naziv može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagreb, Osijek, Varaždin, Koprivnica i drugi.Prema nekim izvorima, prezime Šimun se prvi put spominje u Dalmaciji u 14. stoljeću, dok drugi izvori tvrde da se prezime pojavljuje tek u 18.

stoljeću. Osnovni oblici prezimena Šimun su Šimunić, Šimić, Šimunović te Šimunov.Interesantno je da se u nekim dijelovima Hrvatske prezime Šimun pojavljuje i u ženskom obliku - Šimunović, što ukazuje na rodovsku liniju koja je vjerojatno potekla od žene koja je nosila to prezime.

Uz Hrvatsku, prezime Šimun se može pronaći i u drugim zemljama, kao što su Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora, Italija i druge zemlje.U zaključku, prezime Šimun je vrlo rašireno u Hrvatskoj te se pojavljuje u različitim oblicima. Ime Šimun potječe od hebrejskog imena Shimon, a najčešće se povezuje sa svetim Šimunom Petrom.