Značenje i porijeklo prezimena ŠEKRST

Imena i Prezimena

Značenje prezimena ŠEKRST: Od čega potječe ime?

Značenje i porijeklo prezimena ŠEKRST: Od čega potječe ime?

Prezime Šekrst ima svoje korijene u srednjovjekovnom razdoblju Hrvatske. Šekrst se sastoji od dvije riječi – “šekra” i “koža”, što znači da se Šekrst odnosi na zanatliju koji izrađuje kožne predmete poput cipela, torbi ili remena.

Prezime Šekrst prvi put se spominje u selu Gornjem Vratnu u Hrvatskoj u 17.

stoljeću. Tada su zanatlije Šekrsti bili jedni od najboljih u svom poslu. Bilo je to vrijeme kada su zanati bili vrlo važni i cijenjeni, pa su zanatlije Šekrsti bili vrlo poštovani u svojoj zajednici.

Prezime Šekrst nije često u Hrvatskoj – prema popisu stanovništva iz 2011. godine, manje od 200 osoba u Hrvatskoj nosi to prezime. Međutim, Šekrsti su rasprostranjeni u cijelom svijetu, osobito u SAD-u, gdje su mnogi Hrvati emigrirali u potrazi za boljim životom nakon Drugog svjetskog rata.

Šekrsti danas nisu samo zanatlije koji izrađuju kožne predmete, već su se mnogi odlučili za druge zanimanja. Međutim, prezime Šekrst i dalje simbolizira stručnost i kvalitetu u radu.

Ukratko, prezime Šekrst potječe od zanatske profesije izrade kožnih predmeta. Iako je danas relativno rijetko, Šekrsti su bili vrlo poštovani zanatlije u svoje vrijeme, a ime i dalje simbolizira kvalitetu u radu.