Značenje i porijeklo prezimena ŠAJTOŠ

Značenje prezimena ŠAJTOŠ: Poreklo i značenje prezimena ŠAJTOŠ

Prezime Šajtoš je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekoliko krajeva, kao što su Međimurje, Podravina, Slavonija i Baranja. Zanimljivo je da se prezime Šajtoš pojavljuje i u Mađarskoj, Slovačkoj, Srbiji i Rumunjskoj, što ukazuje na to da ima panonsko porijeklo.Značenje prezimena Šajtoš nije sasvim jasno, ali se pretpostavlja da potječe od mađarske riječi "sâjtos", što znači "sirar". Ovo bi moglo ukazivati na to da su se neki nositelji ovog prezimena bavili proizvodnjom i prodajom sira u prošlosti. Međutim, postoje i druge teorije o značenju prezimena Šajtoš, kao što je ona da potječe od imena Štefan, što bi značilo da je prezime nastalo kao nadimak za nekog s imenom Štefan.Prezime Šajtoš se pojavljuje u dokumentima još u 18.

stoljeću, a najviše se širilo u 19. i 20. stoljeću. U tom razdoblju mnogi su se ljudi doseljavali u gradove, tražeći posao u tvornicama i drugim industrijama. Tako su se i nositelji prezimena Šajtoš preseljavali iz ruralnih krajeva u gradove, što je doprinijelo širenju ovog prezimena.U Hrvatskoj se najviše Šajtoša može pronaći u Međimurju, gdje su se doselili iz susjedne Mađarske u 19.

stoljeću. U Podravini, Slavoniji i Baranji, Šajtoši su se naselili tijekom 20. stoljeća. U Mađarskoj, Slovačkoj i drugim zemljama, prezime Šajtoš je također relativno rijetko, ali se može naći u određenim krajevima.U zaključku, prezime Šajtoš ima panonsko porijeklo i značenje nije sasvim jasno, ali se pretpostavlja da potječe od mađarske riječi "sâjtos".

Prezime se pojavljuje u dokumentima još u 18. stoljeću, a najviše se širilo u 19. i 20. stoljeću. Danas se Šajtoši mogu pronaći u nekoliko krajeva u Hrvatskoj, kao i u susjednim zemljama.