Značenje i porijeklo prezimena ROSKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ROSKOVIĆ

Prezime ROSKOVIĆ vrlo je često u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina. Prezime se sastoji od dva dijela - ROS i KOVIĆ. ROS se može povezati s riječju "rosa", što na latinskom znači rosa - kapljica rose.

Ovo bi moglo ukazivati na to da su se neki ROSKOVIĆ-i možda bavili poljoprivredom, posebno uzgojem biljaka koje su ovisne o vlazi.Drugi dio prezimena, KOVIĆ, ima značenje "sin od". Stoga, ROSKOVIĆ bi se moglo prevesti kao "sin od ROS-a". Međutim, postoje i druge teorije o porijeklu prezimena.

Jedna od njih govori o tome da je prezime nastalo od imena Roško, koje je bilo često ime u srednjem vijeku.Prezime ROSKOVIĆ prvi put se spominje u dokumentima iz 17. stoljeća, a najviše ga ima u Dalmaciji, posebno na otoku Braču.

Također se može pronaći u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagreb, Osijek i Vukovar.Interesantno je da se prezime ROSKOVIĆ često spaja s drugim prezimenima, poput KATIČIĆ ili MIKULIĆ, što ukazuje na to da su neki ROSKOVIĆ-i možda ušli u brakove s osobama koje su nosile ta prezimena.Ukratko, iako postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena ROSKOVIĆ, jedno je sigurno - ovo je vrlo često prezime u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Njegovo značenje može se povezati s poljoprivredom i imenom Roško, a prvi put se spominje u dokumentima iz 17. stoljeća.