Značenje i porijeklo prezimena ROKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ROKOVIĆ: Sve što trebate znati

Prezime Roković je jedno od onih prezimena koja su u Hrvatskoj vrlo česta. Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 1,453 osoba s prezimenom Roković.

Ovo prezime se najčešće pojavljuje u Dalmaciji, ali ga možemo pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.Porijeklo prezimena Roković nije sasvim jasno, no pretpostavlja se da potječe od imena Roko. Roko je talijanska varijanta imena Rocco, koje je nastalo od latinskog imena Rochus. Ime Rochus potječe od riječi "rocca", što znači stijena.

Prema nekim teorijama, prezime Roković može biti izvedeno od imena Roko, a zatim dodavanjem sufiksa "-ović" koji znači "sin od".Prezime Roković se prvi put spominje u 18. stoljeću u Dalmaciji. U to vrijeme, prezimena su bila uglavnom vezana uz zemlju ili neku drugu imovinu.

Prema nekim izvorima, prezime Roković je nastalo od imena nekog vlasnika zemlje ili posjeda koji je nosio ime Roko.U današnje vrijeme, prezime Roković je vrlo često u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama poput Srbije i Bosne i Hercegovine. Prezime Roković se može pronaći u različitim oblicima, kao što su Rokov, Rokovac, Rokovićević, Rokovičić i slično.Ukratko, prezime Roković potječe od imena Roko, a pretpostavlja se da je nastalo u Dalmaciji u 18. stoljeću. Danas je ovo prezime vrlo često u Hrvatskoj i drugim zemljama, a može se pronaći u različitim oblicima.