Značenje i porijeklo prezimena ROGINA

Imena i Prezimena

Značenje prezimena ROGINA: Odakle potječe?

Prezime ROGINA je jedno od brojnih hrvatskih prezimena koje nije lako pratiti u njihovu povijesnom razvoju. No prema nekim izvorima, prezime ROGINA potječe od imena ROKO, koje je u Dalmaciji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bilo uobičajeno ime.

Ovo prezime najviše se javlja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na području Međimurja, ali i u drugim dijelovima Hrvatske kao što su Primorje, Lika i Dalmacija.

Prema nekim izvorima, prezime ROGINA dolazi od riječi “rogoz”, što se odnosi na biljku sličnu trsci, koja je rasprostranjena na području močvarnih područja u Hrvatskoj. Također, neki znanstvenici tvrde da prezime ROGINA potječe od starog hrvatskog imena RUGIN, koje je također bilo rašireno u Dalmaciji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Prezime ROGINA prvi se put spominje u 16. stoljeću u Međimurju, ali se tijekom godina proširilo na druge dijelove Hrvatske.

Danas postoji velik broj obitelji s ovim prezimenom u Hrvatskoj, a neke od najpoznatijih osoba s ovim prezimenom su hrvatski političar Ivan Rogina i nogometaš Kristijan Rogina.

Uz to, interesantno je napomenuti da je prezime ROGINA prisutno i u drugim zemljama, kao što su Slovenija, Italija i Argentina. S obzirom na to da porijeklo prezimena ROGINA nije sasvim jasno, moguće je da se ono razvijalo kroz povijest na različite načine. No bez obzira na to, prezime ROGINA i danas je jedno od najrasprostranjenijih prezimena u Hrvatskoj, koje nosi brojne obitelji diljem zemlje.