Značenje i porijeklo prezimena RIKIĆ

Značenje i porijeklo prezimena RIKIĆ

Prezime RIKIĆ zvuči vrlo zanimljivo i privlačno, ali koliko zapravo znamo o njegovom značenju i porijeklu? Ovo prezime može se pronaći u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.Prema nekim izvorima, prezime RIKIĆ potječe od imena Rikard, što je njemačko ime koje se sastoji od riječi "ric" što znači bogat i "hard" što znači jak. Prezime RIKIĆ može se prevesti kao "pripadnik Rikardovog plemena".

Ovo prezime spada u kategoriju patronimskih prezimena, što znači da se odnosi na očevu osobu i da označava pripadnost određenoj obitelji.Zanimljivo je da se prezime RIKIĆ može naći u različitim oblicima. Tako je u Hrvatskoj najčešći oblik prezimena RIKIĆ, dok je u Srbiji češći oblik RIKIĆEVIĆ. U Bosni i Hercegovini, RIKIĆ se često piše sa slovom "j" kao RIKIĆIĆ, dok se u Crnoj Gori češće koristi oblik RIKOTIĆ.Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj je bilo 2.549 osoba s prezimenom RIKIĆ, što ga čini 174. najčešćim prezimenom u zemlji.

U Srbiji je bilo 1.775 osoba s prezimenom RIKIĆEVIĆ, a u Bosni i Hercegovini 413 osoba s prezimenom RIKIĆIĆ.Iako se prezime RIKIĆ može pronaći u različitim dijelovima Balkana, postoji mogućnost da su svi nositelji ovog prezimena potekli od istog pretka. Ipak, zbog različitih oblika prezimena i geografske udaljenosti, nije jednostavno utvrditi točan trag porijekla.U svakom slučaju, prezime RIKIĆ je zanimljivo i jedinstveno. Nosioci ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje porijeklo i povijest te ga njegovati kao dio svoje obiteljske baštine.