Značenje i porijeklo prezimena REŠTAROVIĆ

REŠTAROVIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Reštarić ili Reštarević, kako se nekada zvalo, potječe iz sjeverne Hrvatske, točnije iz Podravine. Prezime Reštarić rašireno je diljem Hrvatske, dok se Reštarević više nalazi u dijelovima Slavonije i Baranje. Jedna od teorija govori da prezime potječe od imena osobe koja je nekada vladala nad određenim područjem - reštara.

Druga teorija kaže da potječe od riječi "reštar" što u Podravini označavao skupinu radnika koji su radili u šumi i bavili se proizvodnjom drvene građe.Kada se prezime pojavilo prvi put u zapisima, nije poznato. Međutim, postoje zapisi iz 17.

stoljeća u kojima se spominje prezime Reštarević. Kao i mnoga druga prezimena, Reštarić ili Reštarević se do danas mijenjao i prilagođavao. Tako se često mogu naći varijacije prezimena kao što su Reštarek, Reštar, Reštarićević i slično.

Zanimljivo je da se prezime Reštarić pojavljuje i u drugim zemljama, poput Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. U tim zemljama prezime se piše s naglaskom na drugom "a" - Reštarić. Iako se ne zna točno kako je prezime prešlo granice Hrvatske, smatra se da se to dogodilo tijekom migracija stanovništva u prošlosti.U svakom slučaju, prezime Reštarić ili Reštarević danas je rasprostranjeno diljem Hrvatske i svijeta. Mnogi ljudi s ovim prezimenom ostavili su svoj trag u povijesti, a mnogi ga i danas nose s ponosom.