Značenje i porijeklo prezimena REHOROVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena REHOROVIĆ

Prezime Rehorović jedno je od brojnih prezimena koja se mogu naći u Hrvatskoj. Za ovaj članak bit će obrađeno značenje i porijeklo prezimena Rehorović.

Prezime Rehorović zvuči kao prezime slavenskog porijekla, što uistinu i jest. Prezime se sastoji od dva dijela: Rehor i -ović. Rehor je staroslavensko ime koje znači "mir, spokoj" ili "miran duh".

S druge strane, sufiks -ović je uobičajen u prezimenima u slavenskim zemljama i označava "sin od". Stoga bi se prezime Rehorović moglo prevesti kao "sin od Rehora", odnosno "sin mirnog duha".Prezime Rehorović možemo pronaći u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama poput Srbije i Bosne i Hercegovine.

U Hrvatskoj se najviše pojavljuje u okolici Bjelovara, a značajan broj ljudi s ovim prezimenom možemo pronaći i u Zagrebu.Porijeklo prezimena Rehorović nije sasvim jasno, no pretpostavlja se da potječe od nekog starog obiteljskog imena. Ime Rehor se može naći u nekim starim dokumentima, a također se spominje i u kršćanskoj tradiciji kao ime nekog sveca. U svakom slučaju, prezime Rehorović ima dugu povijest i prilično je zastupljeno u Hrvatskoj i okolnim zemljama.U današnje vrijeme prezimena su postala važan dio našeg identiteta. Prezime Rehorović ima svoju priču i povijest, a nositelji ovog prezimena mogu se ponositi svojim slavenskim korijenima.