Značenje i porijeklo prezimena REGIĆ

Značenje i porijeklo prezimena REGIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime REGIĆ je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, a prema podacima iz 2019. godine, živi ga više od 3.000 ljudi. Prezime je nastalo od imena Rega, koje je inačica imena Regina, latinskog porijekla.

Pretpostavlja se da su nositelji ovog prezimena nastanjeni na području Dalmacije još od vremena starih Rimljana. U to vrijeme, ime Rega bilo je prilično često među rimskim građanima i službenicima.Tijekom srednjeg vijeka, prezime REGIĆ bilo je zabilježeno na području Splita, Šibenika i Trogira. Naime, tada su se pojedinci počeli nazivati po imenima mjesta na kojima su živjeli ili su bili rođeni.

Stoga nije rijetkost da se prezime REGIĆ veže uz određene lokacije, poput Regića u blizini Vrpolja ili Regića u okolici Drniša.Tijekom 19. i 20. stoljeća, prezime se proširilo i van granica Dalmacije.

Danas možemo pronaći nositelje prezimena REGIĆ u gotovo svim dijelovima Hrvatske, posebice u Slavoniji i Zagrebu.Interesantno je napomenuti da se prezime REGIĆ javlja i u susjednim zemljama poput BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije, iako u manjoj mjeri.S obzirom na čestu upotrebu prezimena, postoji i nekoliko poznatih osoba koje ga nose. Jedan od njih je Zdravko Regić, bivši nogometaš Hajduka i Dinama, a danas trener NK Osijeka. Također, nositelji ovog prezimena mogu se naći u raznim zanimanjima, od poljoprivrednika do liječnika.Ukratko, prezime REGIĆ ima dugu povijest i geografski se proširilo diljem Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Njegovo porijeklo može se pratiti sve do antičkih vremena, a danas je prisutno u različitim sferama društva.