Značenje i porijeklo prezimena RAŠTIGORAC

Značenje i porijeklo prezimena RAŠTIGORAC

Prezime Raštigorac jedno je od rjeđih prezimena u Hrvatskoj, ali ima vrlo zanimljivo porijeklo. Prezime Raštigorac sastoji se od dva dijela: "Raštig" i "orac".

"Raštig" je vjerojatno izveden iz riječi "raščepiti", što bi moglo ukazivati na nekoga tko je bio spreman razdvojiti stvari ili ljude. "Orac" se odnosi na zanimanje, što bi moglo značiti da je neki od predaka s ovim prezimenom bio poljoprivrednik ili je imao veze s obradom zemlje.Prezime Raštigorac se prvi put pojavljuje u zapadnoj Slavoniji u 18. stoljeću.

Prema nekim izvorima, prezime je nastalo kao nadimak za osobu koja je bila vrlo vješta u razdvajanju stvari ili rješavanju problema. Drugi izvori navode da je prezime Raštigorac nastalo kao nadimak za osobu koja je bila vrlo sposobna u obradi zemlje.Prezime Raštigorac je pronađeno uglavnom u Slavoniji, a nešto manje u Dalmaciji i Zagrebu.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo ukupno 87 osoba s prezimenom Raštigorac. Najveći broj osoba s ovim prezimenom živi u Brodsko-posavskoj županiji, a manji broj u Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.Ukratko, prezime Raštigorac ima zanimljivo porijeklo koje se može povezati s razdvajanjem stvari ili s obradom zemlje. Iako je riječ o rjeđem prezimenu u Hrvatskoj, još uvijek se nalazi u nekoliko županija u zemlji.