Značenje i porijeklo prezimena PRUGO

Značenje prezimena PRUGO: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena PRUGO: Odakle potječe?Prezime PRUGO relativno je rijetko u Hrvatskoj, a i u svijetu. No, unatoč tome, ima zanimljivu povijest te se u nekim krajevima i dalje čuva. Kako bismo shvatili značenje i porijeklo prezimena PRUGO, potrebno je prvo istražiti njegove korijene.

Prema nekim izvorima, prezime PRUGO potječe iz Italije, odnosno sjeverne pokrajine Friuli-Venezia Giulia. U tom dijelu Italije postoje gradovi i općine s nazivom Progo ili Prugna, a smatra se da prezime PRUGO dolazi iz tih krajeva.Međutim, postoje i druga mišljenja o porijeklu prezimena PRUGO. Prema jednoj teoriji, prezime može potjecati od starog hrvatskog imena Prvoslav, koje je u nekim krajevima zabilježeno kao Prugo.

U svakom slučaju, značenje prezimena PRUGO nije jednostavno odrediti. Kod talijanskog izvornog oblika prezimena, Progo ili Prugna, riječ se veže uz biljku šljivu (u talijanskom jeziku šljiva se naziva "prugna"). No, kako bi se to povezalo s prezimenom PRUGO ili Prvoslav nije jasno.

U Hrvatskoj, prezime PRUGO se najčešće pojavljuje u Istri i Primorju. Tamo se može čuti i priča o jednoj obitelji PRUGO koja se doselila na područje Lovrana još u 18. stoljeću.S obzirom na to da je prezime PRUGO rijetko, sigurno je da se njegovo značenje i porijeklo još uvijek rasvjetljava. No, ono što je sigurno jest da svako prezime ima svoju priču i svoju povijest koja nam može otkriti mnogo o našim korijenima i podrijetlu.