Značenje i porijeklo prezimena POZNIĆ

Značenje prezimena POZNIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena POZNIĆ: Odakle potječe?Prezime POZNIĆ jedno je od brojnih prezimena koja se mogu pronaći u Hrvatskoj. Iako nije među najčešćim prezimenima, i dalje se može pronaći u različitim dijelovima zemlje.

No što zapravo znači prezime POZNIĆ i odakle potječe?Prema nekim izvorima, prezime POZNIĆ dolazi od riječi "pozna" koja u starom hrvatskom jeziku znači "poklon". Prezime bi se stoga moglo protumačiti kao "poklonik" ili "onaj koji daruje". Drugi izvor navodi kako prezime dolazi od imena "Poznan" koje se koristilo u Poljskoj i Njemačkoj.

U Hrvatskoj se prezime POZNIĆ pojavljuje tek u 19. stoljeću, a prvi nositelji prezimena su bili iz okolice Varaždina.Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, najviše nositelja prezimena POZNIĆ živi u Varaždinskoj županiji, a slijede ih Zagrebačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija. No osim u Hrvatskoj, prezime se može pronaći i u drugim dijelovima svijeta, poput SAD-a i Kanade.Kao i kod većine prezimena, teško je utvrditi točan izvor i značenje prezimena POZNIĆ. No bez obzira na to, svako prezime ima svoju priču i povijest koja seže kroz generacije. Stoga, iako je prezime POZNIĆ relativno rijetko, svaki njegov nositelj ima svoju jedinstvenu priču koja seže duboko u prošlost.