Značenje i porijeklo prezimena POSAVEC TUŠEK

Značenje i porijeklo prezimena POSAVEC TUŠEK: Povijest obitelji i genealogija

Prezime Posavec Tušek jedno je od mnogobrojnih hrvatskih prezimena koja su nastala spajanjem dviju riječi. U ovom slučaju, riječi su Posavec i Tušek. Oba su prezimena u Hrvatskoj prilično česta, a njihovo spajanje stvorilo je novo prezime koje se danas nosi u nekoliko obitelji.Prezime Posavec potječe iz Podravine, a značenje mu je povezano s riječju "posavina", što označava plodnu zemlju uz rijeke.

Ovo prezime spominje se u Hrvatskoj još od 15. stoljeća, a danas ga nosi više od 3.000 ljudi.S druge strane, prezime Tušek potječe iz sjeverozapadne Hrvatske, s područja Hrvatskog zagorja. Značenje ovog prezimena povezano je s riječju "tuš", što označava kupaonicu ili tuširanje. Prema nekim izvorima, prezime Tušek spominje se u Hrvatskoj već od 14.

stoljeća, a danas ga nosi oko 2.000 ljudi.Kombinacija ovih dvaju prezimena, Posavec Tušek, prvi se put spominje u 19. stoljeću u selu Jesenje u Hrvatskom zagorju. Prema obiteljskoj predaji, prvi nositelj ovog prezimena bio je Ivan Posavec, koji se oženio s Marijom Tušek.

Njihovi potomci nastavili su koristiti ovo prezime, koje se danas nosi u nekoliko obitelji diljem Hrvatske.Genealoški tragovi ovog prezimena vode do 19. stoljeća, kada su se prvi put počele voditi evidencije o rođenjima, vjenčanjima i smrtima u Hrvatskoj. Prema tim evidencijama, nositelji prezimena Posavec Tušek bili su uglavnom seljaci i zanatlije, koji su živjeli na području Hrvatskog zagorja i Podravine.Danas se prezime Posavec Tušek može pronaći u nekoliko gradova i općina u Hrvatskoj, a nosi ga nekoliko desetaka ljudi. Ova obitelj i dalje njeguje svoju povijest i tradiciju, te se ponosi svojim korijenima i porijeklom.