Značenje i porijeklo prezimena POLIMANAC

Polimanac - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Polimanac ima zanimljivo značenje i porijeklo koje seže u daleku prošlost. Polimanac je prezime koje se najčešće pojavljuje u Dalmaciji, a prema nekim izvorima ima korijene u Grčkoj.Značenje prezimena Polimanac može se protumačiti na nekoliko načina. Prema jednoj teoriji, riječ "poli" u grčkom jeziku znači "mnogo", dok riječ "manac" može biti skraćenica od imena "Emmanuel" koje znači "Bog s nama".

Druga teorija kaže da riječ "poli" označava "grad", dok "manac" znači "čovjek iz grada".Prezime Polimanac prvi put se spominje u 16. stoljeću u Dalmaciji, a prema nekim izvorima, potječe iz mjesta Poljica. Prezime se vremenom proširilo na okolna mjesta i gradove, a danas se najčešće susreće u Splitu, Trogiru, Šibeniku i okolici.

Prema nekim istraživanjima, prezime Polimanac spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka. U ovom slučaju, nadimak bi mogao biti vezan uz neku osobinu ili zanimanje osobe koja ga je nosila.Uz značenje i porijeklo prezimena Polimanac, zanimljivo je spomenuti i neke poznate osobe koje nose ovo prezime. Jedna od njih je hrvatski slikar Ante Polimanac, koji je rođen u Trogiru 1933.

godine. Također, prezime Polimanac pojavljuje se i u književnosti, primjerice u romanu "Poljice" Vicka Ivčevića, koji opisuje život i običaje stanovnika tog kraja.Ukratko, prezime Polimanac ima bogatu povijest i zanimljivo značenje koje seže u daleku prošlost. Iako je nastalo u Dalmaciji, danas se može pronaći diljem Hrvatske i svijeta.