Značenje i porijeklo prezimena POKASIĆ

Značenje prezimena POKASIĆ: Odakle potječe?

Prezime Pokasić je jedno od mnogih prezimena koje se mogu naći u Hrvatskoj. Međutim, zanimljivo je saznati odakle to prezime potječe i što ono zapravo znači.Prema nekim izvorima, prezime Pokasić može imati korijene u starom hrvatskom imenu Pokoslav.

To ime se sastoji od dvije riječi: "pokos" što znači "kositi" i "slav" što znači "slava". Stoga bi se ime Pokoslav moglo prevesti kao "onaj koji kosi i slavi". Prezime Pokasić bi onda bilo izvedeno od imena Pokoslav.Drugi izvori navode da prezime Pokasić može biti izvedeno od prezimena Pokas.

Prezime Pokas se može naći u Dalmaciji, a ime ima korijene u turskom jeziku. Naime, u turskom jeziku riječ "pokas" znači "onaj koji se bavi poljoprivredom". Stoga bi se prezime Pokasić moglo izvesti od prezimena Pokas uz dodatak sufiksa -ić, koji se često dodaje prezimenima u Hrvatskoj.U svakom slučaju, značenje prezimena Pokasić bi se moglo povezati s poljoprivredom i radom na zemlji.

Također, prezime može biti povezano s osobom koja je bila poznata po svojim vještinama u kosidbi i radu na polju.Uz to, prezime Pokasić se može naći u različitim dijelovima Hrvatske, a najviše u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo oko 400 osoba s prezimenom Pokasić.Ukratko, značenje i porijeklo prezimena Pokasić može biti povezano s poljoprivredom i radom na zemlji, a ime se može izvoditi od imena Pokoslav ili prezimena Pokas. Prezime se može naći u različitim dijelovima Hrvatske, a broj osoba s tim prezimenom nije velik.