Značenje i porijeklo prezimena PETRINJAC

Značenje i porijeklo prezimena PETRINJAC:

Prezime Petrinjac pripada skupini prezimena koja su nastala od toponima, odnosno imena mjesta ili naselja. Prema tome, možemo pretpostaviti da je Petrinjac nastao od nekog mjesta koje se zove Petrinja ili je nekada postojalo nešto što se zvalo Petrinja.Petrinja je grad u Sisačko-moslavačkoj županiji, smješten na obalama rijeke Kupe.

Grad je poznat po svojoj bogatoj povijesti te kao važno prometno i gospodarsko središte ovog dijela Hrvatske.Prema nekim izvorima, prezime Petrinjac se prvi put spominje u 18. stoljeću u Šibeniku. Prema drugim izvorima, prezime se pojavilo u srednjoj Bosni, a kasnije se proširilo i na područje današnje Hrvatske.

Zanimljivo je da je prezime Petrinjac relativno rijetko u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 200 osoba s ovim prezimenom.

To ukazuje na to da su nositelji ovog prezimena relativno malobrojni, ali i da su vjerojatno svi povezani na neki način.U svakom slučaju, značenje prezimena Petrinjac je jasno - ono ukazuje na neko mjesto koje se zove Petrinja ili je povezano s tim mjestom. Prezime je vjerojatno nastalo kao neka vrsta lokalnog identiteta, odnosno kao način da se ljudi povežu s nekim mjestom ili regijom.Danas, nositelji prezimena Petrinjac žive širom svijeta, ali najviše ih ima u Hrvatskoj. Oni su vjerojatno ponosni na svoje prezime i na svoje korijene te ga s ponosom nose kao svoj identitet.