Značenje i porijeklo prezimena PERDIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PERDIĆ

Prezime Perdić jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima, potječe iz srednjovjekovne Hrvatske. Ime Perdić ima zanimljivo značenje, a prema nekim tumačenjima, potječe od riječi "perditi" što na talijanskom znači "prdnuti". Drugi izvori tvrde da prezime Perdić potječe od riječi "perditić" što na hrvatskom znači "mali prdac".

Prema nekim genealoškim istraživanjima, prezime Perdić potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice Trogira. U nekim dijelovima Dalmacije, prezime Perdić može se naći i u obliku Perdija. Također, postoje i varijacije ovog prezimena u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Perdi, Perdijić, Perdijević i slično.

Prezime Perdić danas se može pronaći diljem Hrvatske, ali i u drugim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. U nekim dijelovima Hrvatske, poput Dalmacije, prezime Perdić često se može naći u kombinaciji s drugim prezimenima, kao što su Perdić-Kovačević ili Perdić-Šimić.U prošlosti, prezime Perdić bilo je vezano uz zanimanja koja su se bavila obradom kože, kao što su kožari ili obućari.

Danas, međutim, prezime Perdić nosi se kao obiteljsko prezime bez posebnog značenja vezanog uz zanimanje ili podrijetlo.Ukratko, prezime Perdić ima zanimljivo značenje koje se može povezati s riječima "prdnuti" ili "mali prdac". Potječe iz Dalmacije, a danas se može pronaći diljem Hrvatske i drugih zemalja. U prošlosti je bilo vezano uz zanimanja koja su se bavila obradom kože, dok se danas nosi kao obiteljsko prezime bez posebnog značenja vezanog uz zanimanje ili podrijetlo.