Značenje i porijeklo prezimena PANTLIK

PANTLIK - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Pantlik jedno je od onih prezimena koja su u Hrvatskoj manje zastupljena i kojima se ne pridaje velika važnost. Međutim, svako prezime ima svoju priču i značenje, pa tako i prezime Pantlik.Prezime Pantlik ima njemačko porijeklo, a podrijetlom dolazi od imena Pantaleon.

Ime Pantaleon potječe iz grčkog jezika i znači "sve-milostiv". Pantaleon je bio grčki mučenik koji je u 4. stoljeću bio liječnik i svećenik. Služio je u vojsci cara Maksimijana, no nakon vjerskog obraćenja odbio je služiti rimskoj vojsci i predan je mučenju.

U sjećanje na njega, kasnije su se mnoga djeca krstila imenom Pantaleon.Prezime Pantlik prvi put se spominje u Austriji, a najviše je zastupljeno u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj. U Hrvatskoj, prezime Pantlik je vrlo rijetko, a zabilježeno je samo nekoliko obitelji koje nose ovo prezime.

Prezime Pantlik sastoji se od dva dijela: "Pant" i "lik". "Pant" dolazi od imena Pantaleon, a "lik" je nastavak koji označava pripadnost određenoj skupini ili obitelji. Tako se može zaključiti da prezime Pantlik označava pripadnost obitelji koja potječe od nekoga tko se nekada zvao Pantaleon.U zaključku, prezime Pantlik potječe od grčkog imena Pantaleon, a znači "pripadnost obitelji koja potječe od nekoga tko se nekada zvao Pantaleon". Iako je prezime Pantlik rijetko zastupljeno u Hrvatskoj, svako prezime ima svoju priču i značenje, pa tako i ovo prezime.