Značenje i porijeklo prezimena OKOLIĆ

Značenje i porijeklo prezimena OKOLIĆ

Prezime Okolić ima svoje korijene u Hrvatskoj, a tek kasnije se proširilo i na druge dijelove svijeta gdje se naseljavala hrvatska dijaspora. Prezime Okolić se sastoji od dva dijela: "oko" i "lić". "Oko" se odnosi na okolinu, odnosno prostor oko nekog mjesta ili objekta.

"Lić" pak znači osoba, odnosno referira se na nekog pojedinca. Stoga, može se zaključiti da prezime Okolić znači osoba iz okolice nekog mjesta ili objekta.Prema nekim izvorima, prezime Okolić potječe iz Dalmacije, iako se danas može pronaći diljem Hrvatske. U davnim vremenima, kada su ljudi imali imena po zanimanju ili fizičkim karakteristikama, prezime Okolić se najčešće davalo nekome tko je živio u blizini nekog mjesta ili objekta.

Tako su se pojavljivali Okolići koji su živjeli u okolici crkve, rijeke, brda ili grada.Kroz povijest, prezime Okolić se često mijenjalo i prilagođavalo u skladu s različitim okolnostima. Tako su se pojavljivali varijacije poput Okolica, Okoljević, Okolisan, a u nekim dijelovima Hrvatske se javlja i prezime Okolin.

U današnje vrijeme, prezime Okolić se može pronaći u različitim dijelovima svijeta. Hrvatska dijaspora se tijekom prošlog stoljeća naseljavala u različite dijelove Europe, Južne Amerike, Australije i Sjeverne Amerike pa se tako prezime Okolić moglo pronaći u zemljama poput Argentine, Čilea, Njemačke, Austrije, Kanade i SAD-a.U zaključku, prezime Okolić ima svoje korijene u Hrvatskoj i znači osobu koja živi u okolici nekog mjesta ili objekta. Kroz povijest se mijenjalo i prilagođavalo različitim okolnostima te se danas može pronaći diljem svijeta gdje se naseljavala hrvatska dijaspora.