Značenje i porijeklo prezimena NOVAK MRNJAK

Značenje i porijeklo prezimena Novak Mrnjak u Hrvatskoj

Prezime Novak jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a dolazi od riječi nov, što znači nov ili svjež, a u ovom kontekstu se odnosi na osobu koja je bila nova u nekom mjestu. Prezime Mrnjak manje je poznato i rjeđe se susreće u Hrvatskoj, a njegova etimologija nije posve jasna. Pretpostavlja se da dolazi od riječi mrnjati, što znači živjeti skromno i teško, pa bi se prezime Mrnjak moglo povezati s osobama koje su živjele na marginama društva, ili su se bavile težim fizičkim poslovima.Prezime Novak Mrnjak može se pronaći u raznim krajevima Hrvatske, a najviše u Slavoniji.

Ova kombinacija dvaju prezimena vjerojatno je nastala spajanjem obiteljskih imena između dviju obitelji koje su se vjenčale ili su se na neki drugi način spojile u prošlosti.Iako je prezime Novak vrlo često u Hrvatskoj, njegovo spajanje s prezimenom Mrnjak čini ga jedinstvenim i rijetkim. Prezime Novak Mrnjak danas nose razne osobe u Hrvatskoj, a zanimljivo je da se ovo prezime također može pronaći i u drugim zemljama, kao što su Slovenija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Uz značenje prezimena Novak i Mrnjak, važno je spomenuti i njihovu povijest i tradiciju. U Hrvatskoj se prezime Novak spominje već u srednjem vijeku, a pronađeno je u nekoliko starih dokumenata. S druge strane, prezime Mrnjak pojavljuje se kasnije u povijesti hrvatskih prezimena te se smatra da je riječ o novijem prezimenu.

Ukratko, prezime Novak Mrnjak u Hrvatskoj predstavlja kombinaciju dvaju prezimena i može se pronaći u raznim krajevima, posebno u Slavoniji. Značenje prezimena Novak odnosi se na novu osobu u nekom mjestu, dok se etimologija prezimena Mrnjak povezuje s idejom skromnosti i teškog života. Kako se radi o rijetkom prezimenu, nositelji ovog prezimena danas su jedinstveni dio hrvatskog društva, a njihova povijest i tradicija seže već u srednji vijek.