Značenje i porijeklo prezimena NIKEŠIĆ

Značenje prezimena NIKEŠIĆ: Poreklo i značenje ovog prezimena

Prezime NIKEŠIĆ potječe iz Crne Gore, a najviše se javlja u Podgorici i okolici. Prezime NIKEŠIĆ spada u kategoriju prezimena koja su nastala od imena, a u ovom slučaju od imena Niko. Ime Niko je skraćeno ime za muška imena koja počinju sa slovom Nikola, Nikša ili nekim drugim sličnim imenom.

Dakle, prezime NIKEŠIĆ znači da je osoba koja ga nosi potomak nekog tko se zvao Niko ili neko slično ime.Prema nekim istraživanjima, prezime NIKEŠIĆ ima srpsko-podrijetlo, ali je kasnije postalo uobičajeno i u Crnoj Gori. Prezime se spominje u dokumentima još od 17. stoljeća, a najčešće u dokumentima iz Podgorice i okolice.

U Crnoj Gori se prezime NIKEŠIĆ povezuje s obitelji koje su bile uvažene u društvu i koje su obavljale različite poslove - od zanatstva do trgovine.Iako se prezime NIKEŠIĆ može naći u Crnoj Gori i Srbiji, nije ga prisutno u drugim zemljama. Ovo je prezime koje nije jako često, ali je svakako poznato u regiji.

Danas postoje brojne osobe koje nosi prezime NIKEŠIĆ, a većina ih živi u Podgorici i okolici.Prezime NIKEŠIĆ nije često u upotrebi, ali je zanimljivo jer potječe od muškog imena i govori puno o kulturi i tradiciji ovog područja. Ovo prezime se može još uvijek čuti u Crnoj Gori i Srbiji, a s obzirom na njegovo porijeklo i značenje, jasno je kako se ono veže uz obitelji koje su uvažavane u društvu i koje su obavljale različite poslove. Svojom rijetkošću, ovo prezime je zanimljivo za istraživanje i proučavanje, a svakako predstavlja bitan dio kulturnog naslijeđa ovog područja.