Značenje i porijeklo prezimena MULKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MULKOVIĆ: Povijest i genealogija obitelji Mulković.

Prezime Mulković ima dugu i zanimljivu povijest koja seže u prošlost. Ovo prezime pripada skupini prezimena koja su nastala od osobnih imena. U ovom slučaju, prezime Mulković nastalo je od imena Mule, što znači magarac.Prezime Mulković prvi se put spominje u Hrvatskoj u 17.

stoljeću, točnije u Gackoj dolini. Prema nekim izvorima, Mulkovići su poreklom iz Dalmacije, dok su drugi izvori sugeriraju da su mu područje porijekla u Bosni ili Hercegovini.Tijekom godina, ova obitelj se rasprostranila u različite dijelove Hrvatske, i danas postoje brojne obitelji koje nose prezime Mulković.Osim u Hrvatskoj, prezime Mulković se može naći i u drugim dijelovima svijeta. Postoje dokumenti koji potvrđuju da su Mulkovići emigrirali u Sjedinjene Američke Države u 19.

stoljeću, a danas se mogu pronaći i u drugim zemljama poput Kanade i Australije.Jedan od poznatijih Mulkovića u Hrvatskoj bio je Ivan Mulković, hrvatski književnik i pjesnik. Rođen je u Žrnovnici 1918. godine, a umro je u Splitu 1998.

godine. Ivan Mulković je bio poznat po svojim pjesmama i romanima, a neke od njegovih najpoznatijih djela su "Kamena žena", "Kapetan Kuka" i "Čovjek pjeva poslije rata".Uz to, prezime Mulković ima i zanimljiv grb. Grb Mulkovića sastoji se od crnog štita s četiri šesterokrake zvijezde u srebrnoj boji. Iznad grba nalazi se kruna, a ispod je zelena traka s natpisom "Mulković".Ukratko, prezime Mulković ima zanimljivu povijest i široku rasprostranjenost diljem svijeta. Nositelji ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje korijene i povijest koju nose sa sobom.