Značenje i porijeklo prezimena MIŠAN

Imena i Prezimena

Značenje prezimena MIŠAN: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena MIŠAN: Odakle potječe?

Prezime MIŠAN zanimljivo je prezime koje se može pronaći u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Mađarskoj. Ovo prezime potječe od muškog imena Mišo, koje je skraćenica od imena Mihael. Prema nekim izvorima, prezime MIŠAN može se povezati s imenom Mišelj, koje je bilo često u slovenskoj pokrajini Gorenjskoj.

Prezime MIŠAN prvi put se spominje u 18.

stoljeću u Hrvatskoj, a tijekom 19. stoljeća postaje sve češće. U Srbiji i Bosni i Hercegovini prezime MIŠAN pojavljuje se nešto kasnije, tijekom 20. stoljeća.

Prezime MIŠAN ima nekoliko varijacija, poput Mišanović, Mišanovič, Mišanec i slično.

Ove varijacije najčešće su nastale dodavanjem sufiksa -ović ili -ec, što je uobičajeno u slavenskim jezicima.

Interesantno je da se prezime MIŠAN može pronaći i u Mađarskoj, gdje se piše Mišân. U Mađarskoj se prezime Mišân prvi put spominje u 19. stoljeću, a najveći broj nositelja ovog prezimena živi u sjevernoj Mađarskoj, u blizini granice s Slovačkom.

Ukratko, prezime MIŠAN potječe od muškog imena Mišo, koje je skraćenica od imena Mihael. Prvi put se spominje u 18. stoljeću u Hrvatskoj, a tijekom 19. stoljeća postaje sve češće. Prezime MIŠAN ima nekoliko varijacija, poput Mišanović, Mišanovič, Mišanec i slično, a može se pronaći i u Mađarskoj.