Značenje i porijeklo prezimena MILUN

Značenje prezimena MILUN: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena MILUN: Odakle potječe?Prezime MILUN jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali to ne znači da nema zanimljivu povijest i značenje. Prezime MILUN potječe iz slovenskog jezika, a u Hrvatskoj se najviše nalazi u sjeverozapadnom dijelu zemlje, posebice u Međimurju.Prema etimološkom tumačenju, prezime MILUN dolazi od slovenskog imena Milutin, koje se sastoji od dvije riječi: "milu" što znači drag, ljubljen, te "tina" što znači kamen.

Stoga se ime Milutin može prevesti kao "dragi kamen". Prezime MILUN, koje je nastalo od imena Milutin, znači "pripadnik obitelji Milutin".Prezime MILUN prvi put se spominje u 18. stoljeću u Međimurju, a kasnije se proširilo i na druge dijelove Hrvatske.

U prošlosti su se prezimena često mijenjala, pa tako postoje i varijante prezimena MILUNIĆ i MILUNOVIĆ.Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 200 osoba s prezimenom MILUN. Najviše ih živi u Međimurskoj županiji, zatim u Zagrebu te u Varaždinskoj županiji.Uz prezime MILUN, u Hrvatskoj postoje i druga prezimena koja su nastala od imena Milutin, poput prezimena MILUTINOVIĆ, MILUTINOVIĆEVIĆ, MILUTINOVIĆEVA itd.Ukratko, prezime MILUN potječe iz slovenskog jezika, a dolazi od imena Milutin koje znači "dragi kamen". Prvi put se spominje u 18. stoljeću u Međimurju, a danas živi oko 200 osoba s tim prezimenom u Hrvatskoj.