Značenje i porijeklo prezimena MIKEREVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MIKEREVIĆ: Sve što trebate znati

Prezime MIKEREVIĆ zvuči kao da potječe iz slovenskog ili rusko-ukrajinskog područja, no zapravo je porijeklo ovog prezimena hrvatsko. Prezime MIKEREVIĆ vrlo je rijetko u Hrvatskoj, a najviše ga se može pronaći u sjevernoj Hrvatskoj, u Koprivničko-križevačkoj županiji.Prezime MIKEREVIĆ sastoji se od dva dijela - "Mikerev" i sufiksa "-ić".

Sufiks "-ić" izveden je od imena oca, a "Mikerev" je korijen riječi od koje se prezime sastoji. Pretpostavlja se da riječ "Mikerev" dolazi od imena "Mikula", odnosno "Nikola", što znači "pobjednik naroda".U Hrvatskoj su se prezimena počela koristiti u 15.

stoljeću, kada su plemstvo i građanstvo počeli osnivati obitelji i imati potomstvo. Prezime MIKEREVIĆ pripada skupini prezimena koja su nastala od osobnih imena.Uz prezime MIKEREVIĆ, postoje druga prezimena koja su slična po značenju i porijeklu.

To su prezimena Mikulić, Mikelin, Mikulandra i slična. Sva ta prezimena temelje se na imenu "Mikula" ili "Nikola".Ukratko, prezime MIKEREVIĆ ima hrvatsko porijeklo i sastoji se od korijena "Mikerev" koji dolazi od imena "Mikula", te sufiksa "-ić" koji označava pripadnost obitelji po ocu. Iako je prezime rijetko u Hrvatskoj, ima sličnih prezimena koja su nastala na istom korijenu.