Značenje i porijeklo prezimena MENDEŠ

MENDEŠ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime MENDEŠ je vrlo često u Hrvatskoj, ali i u drugim dijelovima svijeta. Ovo prezime ima svoje korijene u Španjolskoj i Portugalu, a značenje mu je povezano s obradom zemlje.

Naime, MENDEŠ potječe od portugalske riječi "mendes" koja označava zemljoradnika ili poljoprivrednika.Prema jednoj teoriji, prezime MENDEŠ potječe od imena Menendo, koje je bilo vrlo popularno u Španjolskoj u srednjem vijeku. Ime Menendo znači "hrabar vojnik" ili "hrabar ratnik", a smatra se da su se ljudi s ovim imenom kasnije prezivali MENDEŠ.Prezime MENDEŠ se prvi put pojavljuje u Portugalu u 12. stoljeću, a kasnije se proširilo i na druge dijelove Europe.

U Hrvatskoj je ovo prezime najčešće u Dalmaciji, a prvi put je zabilježeno u 15. stoljeću u Dubrovniku.Danas postoje mnoge obitelji s prezimenom MENDEŠ diljem svijeta, a neke od njih su postale vrlo poznate u svojim zemljama.

Također, postoje i mnogi poznati pojedinci s ovim prezimenom, kao što su portugalski nogometaš Bernardo Silva i brazilski glumac Bruno Gagliasso.Ukratko, prezime MENDEŠ ima svoje korijene u Španjolskoj i Portugalu, a značenje mu je povezano s obradom zemlje. Ovo prezime se prvi put pojavljuje u Portugalu u 12. stoljeću, a kasnije se proširilo na druge dijelove svijeta. Danas je ovo prezime vrlo često u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, a postoje mnoge poznate obitelji i pojedinci s ovim prezimenom diljem svijeta.