Značenje i porijeklo prezimena MEKOTA

Značenje i porijeklo prezimena Mekota u hrvatskoj genealogiji

Prezime Mekota jedno je od manje čestih prezimena u Hrvatskoj, ali i dalje ima značajnu prisutnost u nekim dijelovima zemlje. Prema nekim izvorima, prezime Mekota potječe iz Bosne i Hercegovine, gdje je bilo u upotrebi već u 18.

stoljeću. Danas se prezime Mekota može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, posebno u sjevernom dijelu zemlje.Prema etimološkom tumačenju, prezime Mekota moglo bi potjecati od riječi "mekotan", što znači omamljivati. Ovo bi se moglo odnositi na nekoga tko je bio poznat po svom umirujućem glasu ili možda čak po svojoj sposobnosti da liječi nesanicu.

Druga mogućnost je da prezime Mekota potječe od riječi "mek", što znači mekan ili slabašan. Ovo bi se moglo odnositi na nekoga tko je bio fizički slab ili neugledan, ali to danas nije često povezivano s prezimenom Mekota.Prezime Mekota nije često u hrvatskoj genealogiji, ali ima nekoliko poznatih osoba s ovim prezimenom.

Jedan od njih je bio Vladimir Mekota, hrvatski pravnik i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Također postoji i Hrvatsko društvo Mekota, koje okuplja članove s ovim prezimenom kako bi istražili svoje korijene i genealogiju.Ukratko, prezime Mekota ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini i danas se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj. Postoje nekoliko etimoloških tumačenja značenja prezimena, ali nije sigurno koje od njih je točno. Unatoč tome što nije često u hrvatskoj genealogiji, postoje poznate osobe s ovim prezimenom i društvo koje okuplja članove s ovim prezimenom.