Značenje i porijeklo prezimena MEHEŠ

Značenje i porijeklo prezimena MEHEŠ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Meheš ima korijene u Mađarskoj, a njegovo značenje dolazi od riječi "mehes" što u prevodu znači "mesar". Prezime Meheš je specifično zbog svog značenja i vrlo je popularno u Mađarskoj, ali također i u susjednim zemljama poput Hrvatske, Srbije i Rumunjske.Prema istraživanjima, prezime Meheš se pojavilo u mađarskom jeziku u 16. stoljeću, a prvi put je zabilježeno u izvornom obliku u jednom selu u Mađarskoj.

Ovo prezime je bilo često u različitim gradovima i regijama Mađarske, posebno u sjevernim dijelovima zemlje. Vrlo često su se osobe s ovim prezimenom bavile mesarskim poslom, što objašnjava njegovo značenje.Danas, prezime Meheš je vrlo često u Mađarskoj, a u Hrvatskoj i Srbiji se pojavljuje u manjim količinama. U Hrvatskoj se najviše pojavljuje u istočnom dijelu zemlje, posebno u Slavoniji.

U Srbiji se prezime Meheš pojavljuje u manjem broju, uglavnom u Vojvodini, na granici s Mađarskom.U Mađarskoj se prezime Meheš može naći čak i u mađarskoj književnosti i umjetnosti. Na primjer, mađarski književnik Ferenc Môra napisao je knjigu pod nazivom "Meheš csalâd" (Obitelj Meheš) u kojoj opisuje povijest i obiteljske priče koje su povezane s ovim prezimenom.Ovisno o regiji i državi u kojoj se pojavljuje, prezime Meheš se može čitati i izgovarati na različite načine.

U Hrvatskoj ga se često čita i izgovara kao "Mehaš", dok se u Mađarskoj izgovara kao "Mehesh".Ukratko, prezime Meheš ima dugu povijest i bogatu kulturu u Mađarskoj i susjednim zemljama. Njegovom geografskom rasprostranjenosti doprinosi činjenica da se ljudi s ovim prezimenom bave različitim zanimanjima. Bez obzira na to gdje ga se pojavljuje, prezime Meheš ima jedinstveno značenje i često je povezano s bogatom poviješću ovog područja Europe.