Značenje i porijeklo prezimena MEĐEDOVIĆ

Značenje prezimena MEĐEDOVIĆ: Odakle potječe ime?

Prezime Međedović jedno je od brojnih prezimena koja su nastala na području Balkana. Njegovo značenje leži u korijenu riječi "medvjed". Tako da je prezime Međedović povezano s tim veličanstvenim divljim životinjama koje su nekada mogle biti nađene u šumama širom Balkana.Pretpostavlja se da su se ljudi počeli nazivati Međedović nakon što su ubili nekog medvjeda.

Bilo kao nagrada za hrabrost ili kao način da se pokaže snaga, ubijanje medvjeda bila je velika stvar u nekim zajednicama. Tako da je ime Međedović moglo biti izraz poštovanja prema nekom tko je uspio ubiti veliku životinju.Još jedna mogućnost za nastanak prezimena Međedović je korištenje nadimka. Nadimak Međed ili Medved bio bi dana osobi koja ima neke osobine koje se vežu uz medvjeda.

To bi moglo biti nešto poput osobe koja je snažna, izdržljiva, ili čak i neustrašiva. Iz tog nadimka, prezime Međedović moglo bi se lako izvesti.Međutim, postoji i treća mogućnost za nastanak prezimena Međedović. Ime Međed moglo bi biti izvedeno iz neke riječi koja nema nikakve veze s medvjedom.

Na primjer, Međed bi mogao biti izveden iz riječi "međa", što bi značilo granica. Ovo bi moglo ukazivati na osobu koja je živjela na granici između dviju teritorija ili čak između dvije države.Iako nije baš jasno kako je prezime Međedović nastalo, jasno je da ima veze s medvjedom. Ovo prezime može biti pronađeno širom Balkana, od Hrvatske do Bosne i Hercegovine, pa čak i do Srbije. Tako da, iako se ne može sa sigurnošću reći odakle točno potječe ovo prezime, možemo zaključiti da je ono sigurno povezano s medvjedom.