Značenje i porijeklo prezimena MATORIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena MATORIĆ: Povijest i genealogija obitelji Matorić

Prezime Matorić je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 5.000 ljudi s ovim prezimenom. Prezime Matorić potječe od imena Mato, koje je skraćenica od imena Matej ili Matija.

Prezime Matorić je dakle nastalo od imena Mato, koje se pojavilo u 16. stoljeću u Hrvatskoj.

Prema nekim izvorima, prezime Matorić potječe iz Bosne i Hercegovine, gdje su se Matorići doselili u 18. stoljeću. Međutim, većina Matorića u Hrvatskoj vjeruje da su njihovi preci potekli iz Dalmacije, točnije iz okolice Šibenika i Zadra. Prema jednoj teoriji, Matorići su se doselili u Dalmaciju iz Bosne i Hercegovine, a prema drugoj teoriji, Matorići su autohtoni stanovnici Dalmacije.

U Hrvatskoj, prezime Matorić se najčešće pojavljuje u Dalmaciji, ali se može naći i u drugim dijelovima zemlje, kao što su Slavonija, Zagreb i Istra.

U nekim dijelovima Dalmacije, kao što su otoci Lastovo i Korčula, prezime Matorić je vrlo često.

Kada je riječ o genealogiji obitelji Matorić, postoje mnogi rodoslovi koji se bave ovom temom. Prema nekim izvorima, najstariji poznati predak obitelji Matorić je Ivan Matorić, koji je živio u 17. stoljeću u Dalmaciji. Ivan Matorić je imao sina Antu, koji se oženio s Marijom i imao sina Ivana.

Ivan Matorić je bio kapetan broda i trgovac, te je putovao po cijelom Sredozemlju.

U kasnijim generacijama, Matorići su se bavili različitim zanimanjima, kao što su ribarstvo, poljoprivreda, trgovina i brodarstvo. Mnogi Matorići su se bavili i pomorskim zanimanjima, te su plovili po cijelom svijetu.

Ukratko, prezime Matorić potječe od imena Mato, koje se pojavilo u Hrvatskoj u 16. stoljeću. Prezime Matorić se najčešće pojavljuje u Dalmaciji, ali se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske. Mnogi Matorići su se bavili različitim zanimanjima, a neki od njih su bili i poznati pomorci.