Značenje i porijeklo prezimena MARGITIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena MARGITIĆ: Sve što trebate znati

Prezime Margitić potječe iz Hrvatske te se tamo i danas najviše koristi. Riječ je o prezimenu koje se sastoji od dvije riječi, Margita i sufiksa -ić. Margita se smatra osobnim imenom koje je nastalo od riječi Margareta, a koja se opet sastoji od riječi margaron što na grčkom znači biser. Sufiks -ić se koristi za tvorbu prezimena u Hrvatskoj, a dolazi od osobnog imena ili nadimka.

Prezime Margitić zapravo označava pripadnost nekoga tko je potekao od osobe koja se zvala Margita ili koja je imala nadimak Margita. Prezime je prvi put zabilježeno u 18. stoljeću u sjevernoj Hrvatskoj, a tijekom vremena se proširilo i na ostale dijelove Hrvatske te postalo prilično uobičajeno.

Prezime Margitić se može pronaći u različitim oblicima, ovisno o dijalektu.

Tako se u nekim dijelovima Hrvatske može naći oblik Margita, dok se u drugim koristi oblik Margit. Oba oblika su ispravna i uobičajena.

U Hrvatskoj se prezime Margitić najčešće može pronaći u sjevernim dijelovima zemlje, posebno u okolici Varaždina i Koprivnice. Također se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, ali u manjoj mjeri.

Kao i kod ostalih prezimena, prezime Margitić može imati različite oblike pisanja i izgovora u drugim zemljama. Tako se može naići na oblike poput Margitich, Margitichov ili Margitish u drugim dijelovima svijeta.

Ukratko, prezime Margitić potječe iz Hrvatske te se najviše koristi u sjevernim dijelovima zemlje. Riječ je o prezimenu koje označava pripadnost nekoga tko potječe od osobe koja se zvala Margita ili koja je imala nadimak Margita. Prezime se može pronaći u različitim oblicima, ovisno o dijalektu, a u drugim zemljama se može pojaviti u različitim oblicima pisanja i izgovora.