Značenje i porijeklo prezimena MARČELJA

Značenje i porijeklo prezimena MARČELJA: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime MARČELJA ima svoje korijene u jugoistočnoj Europi, posebice u Hrvatskoj i Sloveniji. Iako se ne zna točan datum nastanka prezimena, prvi zapisi o prezimenu MARČELJA datiraju iz 16.

stoljeća. Prema etimološkim teorijama, prezime MARČELJA nastalo je kao varijacija prezimena MARČIĆ ili MARČETIĆ, koja su često korištena u Dalmaciji.Prezime MARČELJA je vrlo rijetko i često se nalazi u manjim sredinama na Jadranu i u unutrašnjosti Hrvatske. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 100 osoba s prezimenom MARČELJA. Najveći broj osoba s ovim prezimenom živi u gradovima Splitu, Zadru i Dubrovniku te u manjim mjestima duž obale.S druge strane, u Sloveniji se prezime MARČELJA pojavljuje još rjeđe te se procjenjuje da živi manje od 20 osoba s ovim prezimenom.

Najveći broj osoba s ovim prezimenom u Sloveniji živi u blizini granice s Hrvatskom, u okolici Kopra i Izole.Prezime MARČELJA ima i nekoliko varijacija, poput MARČELIĆ, MARČETIĆ i MARČETA. Sve ove varijacije prezimena imaju slično značenje, a to je "sin Marča". Ime Marča potječe od srednjovjekovnog imena Marko, koje se često koristilo u Dalmaciji.S obzirom na rijetkost ovog prezimena, može se zaključiti da nositelji prezimena MARČELJA najvjerojatnije potječu iz iste obitelji ili srodnici. Međutim, zbog nedostatka preciznijih podataka o povijesti ovog prezimena, teško je utvrditi sasvim točan podrijetlo prezimena i njegove nositelje.