Značenje i porijeklo prezimena MARANGUNIĆ

Značenje prezimena MARANGUNIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena MARANGUNIĆ: Odakle potječe?Prezime MARANGUNIĆ je jedno od prezimena koja su vrlo rijetka u Hrvatskoj. Ovo prezime se pojavljuje uglavnom u Dalmaciji, a posebno na otoku Braču, gdje se najčešće susreće.

Prema nekim izvorima, prezime MARANGUNIĆ je nastalo od riječi "marango", koja se odnosi na vrstu drveta koja raste u tropskim krajevima. U srednjem vijeku, drvo marango se koristilo za izradu namještaja i brodova, a bilo je vrlo cijenjeno zbog svojih svojstava koja su bila vrlo slična hrastovini.Prezime MARANGUNIĆ se još povezuje i sa zanatom stolara, a neki izvori navode da su se nositelji ovog prezimena bavili upravo ovim zanimanjem.

Poreklo prezimena MARANGUNIĆ nije sasvim jasno i postoji nekoliko teorija o nastanku ovog prezimena. Prema jednoj teoriji, prezime MARANGUNIĆ potiče od imena Marango koje je bilo popularno u 16.

stoljeću u Italiji. Druga teorija navodi da prezime potiče od riječi marangona, što je nekada bilo ime za veliku brodogradilišnu halu.Ipak, bez obzira na to koje je teorija o nastanku ovog prezimena točna, činjenica je da je prezime MARANGUNIĆ vrlo rijetko i da ga nose uglavnom osobe koje potiču s otoka Brača. Danas, nositelji ovog prezimena su rasuti po cijelom svijetu, a mnogi od njih su se odlučili istražiti porijeklo svog prezimena i svoje korijene.