Značenje i porijeklo prezimena MACANIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena MACANIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena MACANIĆ: Odakle potječe?

Prezime Macanić je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj te se može pronaći u većini njezinih regija. Prezime Macanić potječe od osobnog imena Macan koje je nastalo od imena Matej ili Matija. Prezime Macanić se prvi put spominje u 18. stoljeću u okolici Karlovca, no postoje i tragovi da se prezime pojavilo i u drugim dijelovima Hrvatske.

Prema nekim izvorima, prezime Macanić ima korijene u starohrvatskom jeziku gdje riječ “macan” znači medvjed.

Postoji i teorija da se prezime može povezati sa zanimanjem lovačkog psa, macana.

Prezime Macanić ima nekoliko varijacija, poput Mačanić, Macanović, Macan, Mačan, što ukazuje na to da su se neki nositelji prezimena odlučili promijeniti svoje prezime ili da su se greškom upisali u matične knjige.

U današnje vrijeme prezime Macanić se nalazi u većini hrvatskih regija, no najviše u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji. Također, prezime se može pronaći i u drugim zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Ukratko, prezime Macanić potječe od osobnog imena Macan koje je nastalo od imena Matej ili Matija. Postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena, no najčešća je ona da se prezime veže uz starohrvatsku riječ “macan” koja znači medvjed. Danas se prezime nalazi u većini hrvatskih regija te se može pronaći i u drugim zemljama.