Značenje i porijeklo prezimena LOPIN

LOPIN - značenje i porijeklo prezimena

Prezime LOPIN jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, no ipak ima svoju povijest i značenje. Prema dostupnim izvorima, prezime LOPIN potječe iz Slavonije, točnije iz sela u blizini Osijeka.Značenje prezimena LOPIN nije jednoznačno, no pretpostavlja se da potječe od riječi "lop", što u staroj slavenskoj riječi znači "krivudati" ili "zavijati".

Prema nekim izvorima, prezime LOPIN može biti povezano s nekim zanimanjima poput kovača, zbog sličnosti između zvuka kovačkog čekića i zvuka lopinjanja.Prezime LOPIN spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka ili imena. Prema nekim teorijama, prezime LOPIN može biti izvedeno od imena Luka, koje je u prošlosti bilo vrlo često ime u Hrvatskoj.

Drugi izvori navode da prezime LOPIN može biti izvedeno od nadimka "lop", koji se koristio za osobu koja je bila sklona zavijanju ili krivudanju.Prezime LOPIN danas se nalazi u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, no broj obitelji s tim prezimenom relativno je mali. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj postoji 53 obitelji s prezimenom LOPIN, a najviše ih živi u Osječko-baranjskoj županiji.Uz prezime LOPIN, postoji i varijanta prezimena LOPINČIĆ, koja se također može povezati s istim značenjem i porijeklom kao i prezime LOPIN.Ukratko, prezime LOPIN potječe iz Slavonije, a njegovo značenje može biti povezano s riječi "lop" ili s imenom Luka. Iako je riječ o manje poznatom prezimenu, ono ima svoju povijest i značaj za neke obitelji u Hrvatskoj i okolnim zemljama.