Značenje i porijeklo prezimena LJUBAN

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena LJUBAN

Prezime Ljuban jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, no ipak ima svoje značenje i povijest. Prezime Ljuban potječe od imena Ljuban koje ima slavensko porijeklo. Ime Ljuban sastoji se od dvije riječi: “ljub” što znači ljubav i “an” što je nastavak imena. Stoga, značenje prezimena Ljuban je “onaj koji voli”.

Prezime Ljuban je rasprostranjeno uglavnom u Hrvatskoj, a ponegdje se može naći i u susjednim zemljama poput Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 300 osoba s prezimenom Ljuban.

Prezime Ljuban prvi put se spominje u Hrvatskoj u 18. stoljeću u župi Sveti Križ Kod Šibenika. Tadašnji Ljubani bili su podrijetlom iz okolice Šibenika te su se bavili uglavnom poljoprivredom i stočarstvom.

Tijekom godina, prezime se širilo po cijeloj Hrvatskoj te su se Ljubani bavili različitim zanimanjima poput trgovine, obrta, umjetnosti i sporta.

U Hrvatskoj postoji i nekoliko znamenitih osoba s prezimenom Ljuban. Jedna od njih je poznati športski novinar i televizijski voditelj Toni Ljuban koji je radio na Hrvatskoj televiziji. Također, Ljuban je prezime poznatog hrvatskog slikara Ante Ljubana koji živi i radi u Zagrebu.

Uz Ljuban, postoji nekoliko varijacija ovog prezimena poput Ljubanić te Ljubanović.

No, sve varijacije imaju isto značenje i porijeklo.

U zaključku, prezime Ljuban ima slavensko porijeklo te znači “onaj koji voli”. Prvi put se spominje u 18. stoljeću u Hrvatskoj, a danas ga nosi oko 300 osoba u Hrvatskoj. Iako nije toliko poznato kao neka druga prezimena, Ljubani su bili i ostali važan dio hrvatske povijesti i kulture.