Značenje i porijeklo prezimena LISIČIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena LISIČIĆ

Prezime LISIČIĆ jedno je od brojnih hrvatskih prezimena koja su nastala od imena životinja. U ovom slučaju, riječ je o imenu lisica, koja je poznata po svojoj lukavosti i prilagodljivosti.

Prezime LISIČIĆ potječe iz Dalmacije, a najviše se može pronaći u okolici Zadra i Šibenika. Prema nekim izvorima, prezime LISIČIĆ spada u skupinu prezimena koja su nastala u 18. stoljeću, dok prema drugima datira još iz 16.

stoljeća.

Prezime LISIČIĆ može se naći u različitim oblicima, poput Lisičak, Lisičić, Lisičjić, Lisičićević i slično. U nekim dijelovima Hrvatske, kao što su primjerice Slavonija i Baranja, prezime se može pronaći i u obliku Lisičićev.

Prema jednoj teoriji, prezime LISIČIĆ potječe od nekog čovjeka koji je bio poznat po svojoj lukavosti i snalažljivosti, te je zbog toga dobio nadimak Lisičić. Kasnije se taj nadimak pretvorio u prezime koje se prenosilo s koljena na koljeno.

Druga teorija govori o tome da su neki ljudi koji su se prezivali Lisičić bili lovci, te su se bavili lovljenjem lisica. Tako su dobili nadimak Lisičić, koji se kasnije pretvorio u prezime.

U svakom slučaju, prezime LISIČIĆ ima zanimljivo porijeklo i veže se uz jednu od najpoznatijih životinja u hrvatskoj prirodi. Danas se prezime može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, ali i u dijaspori diljem svijeta.