Značenje i porijeklo prezimena LIPOTIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena LIPOTIĆ:

Prezime LIPOTIĆ ima korijene u Hrvatskoj te se najčešće može pronaći na području sjeverne Hrvatske, točnije u Zagorju. Lipotići su stari zagorski rod koji je imao svoju obiteljsku plemićku kuću, a spominju se još u 16. stoljeću.

Prezime LIPOTIĆ nastalo je od imena LIPOT, koje se sastoji od dvije riječi: “lip” što znači ljepota i “odan” što znači vjera. Stoga se prezime može prevesti kao “vjernik ljepote” ili “vjernik onome što je lijepo”.

Osim toga, postoje i mišljenja da se prezime može povezati sa staronjemačkim imenom Libot ili Libold.

Lipotići su bili poznati kao uspješni zemljoposjednici i trgovci, a bavili su se i rudarstvom. U prošlosti su imali veliki utjecaj u Zagorju te su bili povezani s drugim uglednim obiteljima poput Erdödyja, Zrinskih i Frankopana.

Danas se prezime LIPOTIĆ može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, ali je najveći broj pripadnika obitelji i dalje u Zagorju. Mnogi od njih su uspješni poduzetnici, umjetnici i sportaši.

Uz prezime LIPOTIĆ, postoje i varijacije poput Lipot, Lipotićević, Lipotinčić i drugih. Svi oni imaju isto značenje i porijeklo te predstavljaju dio bogate hrvatske kulturne baštine.