Značenje i porijeklo prezimena KUFTINEC

Značenje i porijeklo prezimena KUFTINEC:

Prezime KUFTINEC ima svoje korijene u Hrvatskoj, a točnije u Zagorju. Njegovo porijeklo datira još iz srednjeg vijeka, a ime se može prevesti kao "onaj koji je iz Kuftinca".

Kuftinec je mjesto u Zagorju, u blizini Zaboka, koje se prvi put spominje u pisanim dokumentima iz 13. stoljeća.Prema nekim izvorima, prezime KUFTINEC potječe od starog njemačkog imena Koftin, koje se sastoji od riječi "kovač" i "selo". Drugi izvori pak tvrde da je prezime nastalo od imena Kufta, koje je bilo uobičajeno u srednjem vijeku.Prezime KUFTINEC danas je relativno rijetko u Hrvatskoj.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 150 osoba s ovim prezimenom.

Najviše ih živi u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj županiji te u Međimurskoj županiji.Kao i kod većine prezimena, postoji nekoliko varijacija u zapisu prezimena KUFTINEC. Tako se može pisati i kao KUFTINEK, KUFTINAC ili KUFTINCAK.U obiteljima koje nose ovo prezime, često se njeguje tradicija i povijest svojih predaka. Mnogi od njih tragaju za svojim korijenima i pokušavaju utvrditi svoje rodoslovlje. Upravo zbog toga, prezime KUFTINEC ima veliko značenje za sve one koji ga nose, jer predstavlja dio njihove obiteljske povijesti i identiteta.