Značenje i porijeklo prezimena KRIZMANČIĆ

Značenje prezimena KRIZMANČIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena KRIZMANČIĆ: Odakle potječe?Prezime Krizmančić spada u kategoriju rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj živi nešto manje od 200 osoba s ovim prezimenom, a najviše ih je u Osječko-baranjskoj županiji.Porijeklo prezimena Krizmančić vezano je uz kršćanski obred potvrde, koji se zove krizma.

Prezime Krizmančić vjerojatno potječe od nadimka koji su dobili oni koji su bili krizmani ili su bili uključeni u organizaciju krizme.Krizma je jedan od sedam sakramenata u katoličkoj crkvi, koji se obično provodi u adolescenciji i označava punopravno prihvaćanje vjere. Ime krizma dolazi od grčke riječi "chrism", što znači mazivo.

Krizmu obično provodi biskup, a obred se sastoji od polaganja ruku na krizmanika i pomazanja svetim uljem.U Hrvatskoj se prezime Krizmančić prvi put spominje u 18. stoljeću, a najviše ga ima u Slavoniji i Baranji.

Prema nekim izvorima, Krizmančići su bili poznati kao vješti obrtnici u drvenoj industriji te su se bavili proizvodnjom namještaja i drugih drvenih predmeta.Danas se prezime Krizmančić može pronaći i izvan granica Hrvatske, u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini te drugim zemljama.Ukratko, prezime Krizmančić potječe od kršćanskog obreda krizme te se prvi put spominje u 18. stoljeću u Hrvatskoj. Danas se ovo prezime može pronaći u nekoliko zemalja, a najviše ih je u Slavoniji i Baranji.