Značenje i porijeklo prezimena KORPARIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KORPARIĆ:

Prezime Korparić pripada skupini prezimena nastalih od zanimanja. Korparić se također može pronaći pod oblicima Korp, Korpak, Korpik, Korpil, Korpola, Korpulja itd. Prezime Korparić potječe od zanimanja korparski majstor, što znači da je osoba koja nosi ovo prezime bila zaposlena u izradi košara.

Korparski majstori su bili uvelike potrebni u prošlosti, kada su košare bile sastavni dio svakodnevnog života ljudi. Tako su korparski majstori izrađivali različite vrste košara koje su se koristile u kućanstvima, ali i u poljoprivredi i ribolovu. Dakle, prezime Korparić može se smatrati jednim od starih zanimanja koje je nekad bilo značajno za društvo.Prema službenim podacima, prezime Korparić je prisutno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Također, postoje i pojedinci s ovim prezimenom u drugim zemljama, poput Srbije i Slovenije. Prema statističkim podacima iz 2019. godine, u Hrvatskoj živi oko 400 osoba s prezimenom Korparić.

Iako je prezime Korparić relativno malo rasprostranjeno, zanimljivo je da se često susreće u nekim krajevima Hrvatske. Primjerice, u gradu Karlovcu živi najveći broj osoba s prezimenom Korparić u Hrvatskoj.U skladu s tim, može se zaključiti da prezime Korparić ima zanimljivo porijeklo i značenje, koje je povezano sa starim zanimanjem korparski majstor. Unatoč tome što je riječ o manje zastupljenom prezimenu, ono je i dalje prisutno u nekim krajevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.