Značenje i porijeklo prezimena KORAČ

Imena i Prezimena

KORAČ – značenje i porijeklo prezimena

Prezime Korač spada u skupinu prezimena koja imaju svoje korijene u Hrvatskoj. Prezime se može pronaći diljem Hrvatske, ali najčešće se javlja u Dalmaciji i Slavoniji.

Za značenje prezimena Korač postoje različite interpretacije. Jedna od njih kaže kako prezime potječe od imena Kora, koje se u starijoj hrvatskoj tradiciji odnosilo na starješinu, vođu ili glavara.

U tom smislu prezime Korač bi moglo značiti “potomak Kora” ili “nasljednik Kora”.

Druga interpretacija govori kako prezime Korač potječe od imena Korač, koje je nastalo od riječi korak. Ta interpretacija bi mogla značiti “onaj koji hoda”, “onaj koji korača” ili “onaj koji ide naprijed”.

Prema nekim izvorima, prezime Korač se prvi put pojavljuje u 16.

stoljeću u Podravini, što bi ukazivalo na podrijetlo prezimena iz sjevernog dijela Hrvatske. Međutim, postoje i izvori koji tvrde kako se prezime javljalo i u Dalmaciji u 14. i 15. stoljeću.

U svakom slučaju, prezime Korač se tijekom stoljeća proširilo po cijeloj Hrvatskoj i danas je među 200 najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Važno je napomenuti kako prezime Korač nije karakteristično samo za Hrvatsku, već se može pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske.

Uz značenje i porijeklo prezimena Korač, zanimljivo je istaknuti i poznate osobe s tim prezimenom. Među njima su hrvatski književnik Branko Korač, hrvatski nogometni trener i bivši igrač Miroslav Korač, srpski glumac Dušan Korać te američka jazz pjevačica i skladateljica Karrin Allyson Korač.