Značenje i porijeklo prezimena KOKEZA

Značenje prezimena KOKEZA: Odakle potječe?

Prezime Kokeza zvuči neobično i rijetko se čuje u Hrvatskoj. Međutim, iako je rijetko, ovo prezime ima zanimljivu povijest i porijeklo.

Prema istraživanjima, prezime Kokeza potječe iz Hercegovine, a ime je dobilo po zanimanju koje se bavilo proizvodnjom vina. Naime, Kokeza je dalmatinski naziv za veliku bačvu koja se koristila za skladištenje i proizvodnju vina.Prema nekim izvorima, prezime Kokeza se prvi put spominje u 17. stoljeću, a prvi poznati nositelj prezimena bio je Ivan Kokeza koji je živio u selu Ljubuški.

Kasnije, prezime se proširilo na obližnja naselja i postalo je prepoznatljivo u cijeloj Hercegovini.Iako zvuči neobično, prezime Kokeza ima određenu simboliku.

Naime, velika bačva koja se naziva Kokeza simbolizira zajedništvo i druženje. U toj bačvi se čuva i proizvodi vino koje predstavlja radost i veselje koje se dijeli s drugima. Stoga se može zaključiti da prezime Kokeza predstavlja osobe koje su društvene i vole biti u društvu drugih ljudi.U Hrvatskoj, prezime Kokeza se najčešće može pronaći u Hercegovini, ali postoje i pojedinci s ovim prezimenom u drugim dijelovima zemlje. Iako je ovo prezime rijetko, nositelji prezimena Kokeza su ponosni na svoje porijeklo i tradiciju.