Značenje i porijeklo prezimena KOCEIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KOCEIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena KOCEIĆ: Odakle potječe?

Prezime Koceić je jedno od mnogih hrvatskih prezimena koje su nastale od osobnog imena. Koceić dolazi od starohrvatskog imena Kocijan, koje se sastoji od riječi “koc” što znači koplje i sufiksa “jan” koji označava pripadnost. Ime Kocijan bi se u prijevodu moglo prevesti kao “onaj koji pripada kopljanicima”.

Prezime Koceić se najčešće susreće u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u Koprivničko-križevačkoj županiji, no pojavljuje se i u drugim dijelovima Hrvatske. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 600 ljudi s prezimenom Koceić.

Neki izvori navode da su Koceići bili velikaška obitelj koja se pojavljuje u hrvatskoj povijesti još u 14. stoljeću, a bili su vezani uz Križevačku županiju. Tijekom godina, ime i prezime se mijenjalo, pa se tako u nekim izvorima spominju Kocević, Kočević, Kocijančić i slična imena.

Interesantno je spomenuti da se prezime Koceić veže i uz hrvatskog književnika Vladana Desnicu, čiji je pravi naziv prezimena bilo Koceić-Bilić. Prezime Bilić su dodali nakon što se obitelj preselila u Dalmaciju.

Ukratko, prezime Koceić ima starohrvatsko porijeklo i potječe od imena Kocijan, što označava pripadnost kopljanicima. Prezime se najčešće susreće u Koprivničko-križevačkoj županiji, no pojavljuje se i u drugim dijelovima Hrvatske.